Tour de fromage - Večer s francouzskými sýry a víny

Tour de fromage - Večer s francouzskými sýry a víny

Tour de fromage - Večer s francouzskými sýry a víny

Mluvíme-li o francouzské gastronomii, musíme připomenout jednu skutečnost, která je všem Francouzům společná, a sice zájem a touha se vždycky dobře najíst. Francouzi jsou navíc i velkými patrioty a gurmány současně, takže pokud to je jenom možné, žádají potraviny místní, sezónní a připravované tradičními způsoby. Pro sýry pak platí tento požadavek dvojnásob. Sýry jsou totiž ve Francii neopominutelnou součástí oběda nebo večeře a patří doslova k francouzské gastronomické kultuře, kterou dokonce uznalo UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví.

Zdejší nabídka sýrů je naprosto nepřeberná a mnohé druhy mají i své regionální a sezónní alternativy. Není tedy divu, že se spotřebitelé, ale někdy i odborníci v tom širokém výběru stěží orientují. Vzpomeňme třeba na proslulý výrok charismatického francouzského poválečného prezidenta, generála de Gaulle, o tom, jak „…. je obtížné vládnout zemi, ve které je více než 300 druhů sýrů…“ .

V dalším vyprávění o sýrech Vás Ing. Jiří Kopáček pozve na malou „Tour de fromage“, aby vám představil a vy jste ochutnali 15 jedinečných výrobků, které představují pro Francii vlastně i její osobitý životní styl. Samozřejmě i vína, kterými budete tentokrát sýry zapíjet, budou „ze staré dobré Francie“…..

Víceúčelový sál KD od 19 hodin, počet míst je omezen, nutná předchozí rezervace.

Délka akce: 180 minut
Rok výroby: 2019
Datum lokální premiéry: 24. květen 2019

Informace o akci a jejím konání