Veselské slavnosti 2019

 

 

Veselské slavnosti 2019

Letošní povětšinou horké slavnosti finančně podpořili: Město Veselí nad Lužnicí, Jihočeský kraj, společnosti Partner in Pet Food, Čevak, BS Cost, Sdružení měst a obcí Bukovská voda, RM Gastro, Rumpold, Grena, Maba Prefa, A3 Projekt, Fontea, VTR Computers, Kapex, Jinos-Agro, Efko, Společnost Nový Cíl – restaurace Beseda, Pavus a.s., Mikrochem LKT spol s.r.o., Vesco Mlýn Veselí nad Lužnicí a Kavárna U Fialky. Finančním partnerům děkujeme.

Poděkování patří i vedení města, starostovi Ing. Vítu Radovi a místostarostovi RNDr. Ladislavu Sýkorovi za podporu a propagaci akce, Aleně Hrádkové a veselským mažoretkám, ohňostrůjcům Radku a Michalu Virtovým, grafikům Honzovi a Tomášovi Mildovým, moderátorům Mácovi Cihlářovi, Lence Horejskové a Michalu Vránkovi, hercům z ochotnického souboru Žádný hwjezdy a jejich vedoucí Ing. Janě Šaškové.

Program připravili pracovníci kulturního domu ve spolupráci s Občerstvením Hokejka manželů Kalvasových, Společenstvím Veselských bojovníků, Místní organizací Českého červeného kříže a Střední odbornou školou ekologickou a potravinářskou.

O to, aby se horko na náměstí lépe snášelo, se kropením postarali veselští dobrovolní hasiči a poděkování patří i firmě Čevak za napojení na vodovodní řad.

Na přípravě a úklidu akce se podíleli pracovníci Veselských služeb s.r.o. v čele s Mirkem Chlistovským, a pracovníci technických služeb v čele s Jiřím Kašparem, řešení dopravy v průběhu akce připravila Blanka Suchanová z odboru výstavby a životního prostředí.

Na bezproblémový průběh akce dohlíželi členové městské i státní policie.

Ještě jednou všem výše jmenovaným děkuji, že přispěli k hladkému průběhu největší veselské kulturní akce.

 

Soutěže veselských slavností

Jízdy z kopce se letos zúčastnilo šest jezdidel, z nichž tři spojily své síly, a tak porota nakonec hodnotila čtyřikrát. Zvítězili opět veselské hasičky s do detailu propracovaným jezdidlem, vystoupením i rekvizitami a názvem Čarodějky z hasky, druhé místo obsadily sličné sestřičky a ostatní zdravotnický personál z oddílu nohejbalu TJ Loko s vtipnou simulací dopravní nehody a názvem Sanitka, třetí příčku vybojoval Vladimír Remek letící na Mars v podání Standy Kaislera a čtvrtá zůstala punkerská kompilace vozidel Little punk, Punk není mrkev a Marihuana a rock and roll, jejichž vznik iniciovala Romana Urbanová a vozidla vznikla v dílně Karla Dlouhého.

 Z původně přihlášených pěti plavidel jsme u cíle mohli spatřit pouze tři, protože průtrž mračen s drobnými krupkami znemožnila dvěma z nich účast. Proto obdivuji ty, kteří na vodě (či ve vodě) vydrželi a nakonec pobavili diváky. První místo patřilo jako obvykle horusickým dobrovolným hasičům, kteří tentokrát vsadili na Ferdu Mravence a jeho přátele z hrdiny Ondřeje Sekory, druzí se umístili spřátelení železničáři z Kralup nad Vltavou Pepa, Míra a Láďa s plavidlem ČD katamaran – čekej, dopluješ a třetí příčku obsadil Oktagon veselského oddílu Gladiators gym s bojovníky smíšených bojových umění, trenérem i manažerem, který se snažil uplatit porotu dolary Conora McGregora.

Marcela Rybářová

 

Soutěže o nejlepší guláš se letos zúčastnily čtyři týmy. Vítězem se stalo družstvo s názvem Jalapeňos ve složení manželé Večeřovi, Ivana Zemanová, Milena Hlásková a Lenka Záhorová, druhé místo obsadili  3HP ve složení Radek a Milan Ďurinovi a Pavel Buryánek, třetí příčka patřila Kámošům Pavel Petrů, Filip Petrů a čtvrté místo vybojovala Firma Lorenc Zdeňka Kubeše a Václava Plecera.

Během vaření soutěžních gulášů se kuchaři museli postavit čelem k výzvám doprovázejícím celodenní program. V těchto soutěžích dominoval tým Lorenc.

Družstvo Jalapeňos si pro nás opět připravilo delikatesu v podobě různých pochoutek od jednohubek, zelníků až po bublaninu, kde hlavní ingrediencí byli červi, což mělo u návštěvníků obrovský ohlas.  

V soutěži o nejrychleji vypité pivo soutěžilo deset borců, mezi kterými byly i dvě ženy. Vítězem se stal Luboš David s časem 3,83 s.

V soutěži o největšího jedlíka švestkových knedlíků se utkali čtyři soupeři. Vítěz Luboš David snědl 20 kusů knedlíků v čase 5:11:96 min. Tím obhájil své prvenství z loňského roku.

Všem soutěžícím moc děkujeme a těšíme se opět za rok. Gabriela Kalvasová