Veselské slavnosti 2022

 

Pátek 24. a sobota 25. června

Další ročník našich slavností je za námi, proběhl v tradičním termínu a letošním tématem bylo 660. výročí udělení městských práv Veselí. Počasí se vskutku vyřádilo, ale vzhledem k tomu, že bylo teplo, našel se dostatek diváků, kteří nepovažovali déšť za překážku a prožili s námi na náměstí celý páteční program.

Zahájení slavností veselským starostou Vítem Radou, zástupkyní KÚ Jihočeského kraje Jitkou Šálenou, senátorem a starostou Mladé Vožice Jaroslavem Větrovským a vltavotýnským radním pro kulturu Jiřím Šáleným  se neslo v radostné atmosféře. Stejně proběhlo i předání Ceny Města Veselí nad Lužnicí za rok 2021 MUDr. Haně Blažkové. Ještě za sucha odehrál své vystoupení i Roman Bilai. První dešťová sprcha se spustila s počátečními tóny pochodové skladby patřící k vystoupení mažoretek. Děvčata srdnatě odprezentovala svůj program před pódiem a nezalekla se ani netradičního přídavku v podobě pochodového showprogramu, na nějž navazovala Jízda z kopce. Stejné odhodlání předvedli i členové posádek všech jezdidel. Soutěžní pole otevřeli Radek Švepeš a Roman Řezníček s tříkolovým Bourákem 420, který se ziskem 20 bodů obsadil třetí místo. O první a druhé místo se pak dělila se shodným počtem 30 bodů dvě jezdidla – Fritéza RM Gastro ve složení Jana Nešpolová, Milena Filipová, Lucka Homolová, Eva Rysová, Vojta Gajda, Ladislav Mrkvička a kuchař Robert Jůzek a Aloha švestky – jezdidlo veselských dobrovolných hasiček s havajským osazenstvem Eva Březinová, Martina Fukalová, Martina Jakešová, Eva Urbanová, Miloslava Novotná, Václava Podlahová a Iveta Bendová. Havajanky svým tancem zřejmě zaplašily déšť, protože vyhlašování výsledků Jízdy z kopce a koncert Tria Inflagranti a Václava Noida Bárty se odehrával v příjemné pohodě. Před koncertem Olympicu obloha zčernala, ale ani Petru Jandovi a jeho spoluhráčům, ani divákům to evidentně nevadilo a jediným negativním důsledkem bylo, že jsme si nemohli z bezpečnostních důvodů vychutnat přenos koncertu na obrazovku na pódiu. Ačkoli déšť pokračoval, svůj koncert odehrál i Wohryzek band – statečně a bez přestávky bavil diváky více než dvě hodiny.

Sobotní počasí sice ráno ještě strašilo, ale program od 13 hodin už nezaznamenal déšť a na kostýmovaný průvod bylo účinkujícím až horko. Vynikající jihočeská Vlachovka otevřela sobotní scénu, děti měly možnost si zasoutěžit v Pohádkovém království, prostřednictvím historické hudby Jagababu jsme se přenesli do období gotiky a následný průvod s Karlem IV. dodal historické části lesk. 110 Veseláků i přespolních nás vrátilo v čase do roku 1362 na slavnostní udělení městských práv našemu městu. Samozřejmě víme, že se takto popisovaná událost neodehrála, ale použili jsme uměleckou licenci, abychom seznámili diváky s tím, co vše bylo obsahem práv, která byla pro Veselí bezesporu přínosem. V režii Jaromíra Hrušky, dramaturga českokrumlovského divadla, zazářil Jiří Pecha v roli Karla IV. s Annou Svídnickou (Radkou Líkařovou) po boku. Dík patří všem členům průvodu, našim zastupitelům, kteří se ujali rolí konšelů a ostatním hercům i komparzistům. Je skvělé, že jsme mohli naše výročí oslavit takto velkým průvodem. Poděkování patři i Aleši Novému z agentury Danar, která zapůjčila gotické trůny pro krále a královnu. I další hudební vystoupení se nesla v pohodovém duchu, České srdce, The Cranberries revival, jejichž skvělá zpěvačka ještě v pondělí nebyla díky onemocnění hlasivek schopna mluvit, i českobudějovická kapela MP3 udržely sobotu pohodovou a uvolněnou. Během dne nám také představily svoji činnost tři kroužky – mladí zdravotníci z Rescue teamu předvedli první pomoc, skupina orientálních tanců Intessar Soběslav zatančila s Isis křídly i břišní tance a veselští letečtí modeláři uvedli komentované ukázky letu svých modelů jak za světla, tak i za tmy. Oba dva dny svým nezaměnitelným způsobem moderoval, ale i koordinoval a skvěle improvizoval Marek Máca Cihlář.

Jednou z podstatných věcí je finanční zajištění, a tak mi dovolte poděkovat Městu Veselí nad Lužnicí, starostovi Vítu Radovi a místostarostovi Ladislavu Sýkorovi, a také partnerům a sponzorům akce, jimiž byly tyto společnosti a instituce: Partner in Pet Food, Jihočeský kraj, Čevak, BS Cost, Maba Prefa, Rumpold, RM Gastro, Fontea, Sdružení měst a obcí Bukovská voda, South Bohemia Star, A3 projekt, Grena, VTR Computers, Jinos-Agro, Pavus, efko cz, MikroChem LKT, Kapex a Pekárna Srnín. 

Zajištění takovéto akce vyžaduje součinnost od celé řady složek, počínaje odborem výstavby městského úřadu, přes jeho další odbory a složky, jednotlivá střediska společnosti Veselské služby, akční veselské infocentrum, městskou i státní policii, dobrovolné hasiče, místní farnost Římskokatolické církve a mnoho dalších. Děkuji, že nám zástupci těchto organizací pomáhají s přípravami i realizací.

Fotogalerii snímků Romana Růžičky z akce najdete na webových stránkách a více na facebooku kulturního domu.

Za organizační tým veselského kulturního domu Marcela Rybářová