Veselská ozvěna 2017

Veselská ozvěna 2017

Osmý ročník letního festivalu koncertů duchovní hudby Veselská ozvěna 2017 je za námi. Sakrální prostory ve Veselí nad Lužnicí a okolí o prázdninových sobotách rozeznívaly tóny duchovní hudby. Devět koncertů v osmi kostelech a rekordních 823 návštěvníků, to je pro pořadatele radostná bilance.

Koncerty byly jednotné duchovním obsahem, ale rozmanité formou a obsazením. Cyklus zahajoval již tradičně veselský sbor se svými hosty, slyšeli jsme harmonické spojení loutny a akordeonu, žesťový kvintet, soudobou hudbu fóra mladých, černošské spirituály, renesanční a raně barokní hudbu s dobovými nástroji, okouzlující baryton držitele Thálie i současné harmonické vokální skladby pěveckého sextetu.

Finančně byla letošní ozvěna podpořena Městem Veselí nad Lužnicí, z grantových programů Jihočeského kraje a Nadace Život Umělce, Sdružením měst a obcí Bukovská voda a Městysem a OKZ Dolní Bukovsko. Díky těmto partnerům můžeme zvát na náš festival profesionální hudebníky a tělesa a kvalita koncertů může mít vzrůstající úroveň.

Za to, že se u nás dobře cítí nejen diváci, ale i účinkující, můžeme poděkovat duchovním správcům jednotlivých farností P. Stanislavu Brožkovi, P. Josefu Stolaříkovi, P. Václavu Hesovi a P. Josefu Staňkovi, kostelníkům i farníkům na jednotlivých místech a také zástupcům místních samospráv v Bošilci, Bukovsku, Drahově, Dráchově, Hamru a Modré Hůrce. Vycházejí nám vstříc, propůjčují nám své prostory jako zázemí pro účinkující a pomáhají s propagací. Můj dík si zaslouží i Václav Jelínek, veselský kronikář, který dokumentuje tento celý cyklus a díky němu se můžeme těšit i na spot mapující letošní ročník. Největší poděkování však patří divákům. Nejen že je letošní počet diváků nejvyšším ze všech ročníků, ale letos se nám dostalo i nejvíce zpětného poděkování a pochval z jejich řad. Z jednotlivců, kteří navštěvovali každý koncert cyklu, se již stala skupinka a nezbývá nám než si přát, aby se s dalším ročníkem opět rozrostla.

Marcela Rybářová, Kulturní dům Veselí n. L.