ISHORTS – krátké filmy 2019 nominované na cenu Oscar – animované

ISHORTS – krátké filmy 2019 nominované na cenu Oscar – animované

ISHORTS – krátké filmy 2019 nominované na cenu Oscar – animované

Sezóna velkých filmových cen je tu a Ishorts vám opět exkluzivně přináší možnost podívat se na velkém plátně na všechny animované a hrané krátké filmy, které se budou ucházet o zlatou sošku Oscara. Přijďte se podívat, jakými filmy zkrátka žije Hollywood a tipnout si, který zvítězí.

Víceúčelový sál KD od 20 hodin, vstupné: 90 Kč, studenti, senioři: 60 Kč.

- Rozhovor s Petrem Horákem, zakladatelem neziskové organizace Ishorts o krátkých filmech:

- Krátké filmy nabývají na popularitě. „Když vás nebaví, nevadí, rychle skončí,“ tvrdí Petr Horák

- Čím víc, tím líp. Pražany čekají od 20. února dva dny s krátkými filmy v letenském kině Bio Oko, během kterých zhlédnou desítky příběhů, aniž by museli strávit v kině dlouhé hodiny. Zakladatel organizace iShorts, která představuje divákům jen krátké filmy, Petr Horák se pro Blesk.cz rozpovídal o vývoji kinematografie tzv. kraťasů. V čem jsou krátké filmy zajímavější nežli ty dlouhé? V čem Česko zaostává za světem? A jaké filmy letos za to stojí?

- Myšlenka iShorts vznikla v době, kdy Petr Horák připravoval svůj školní krátký film. „Neměl jsem žádnou, nebo velice slabou představu o filmových festivalech, a chtěl jsem ten film ukázat co nejvíce lidem.Tak jsem oslovil pražské kino, které mělo jeden z prvních digitálních projektorů v Praze, a tak začaly iShorts,“ vzpomíná na začátky před čtrnácti lety. Dnes se iShorts rozrostlo a představuje nejen Pražanům oceňované krátké filmy z celého světa.

- Krátkému filmu se blýská na lepší časy.

Během těch čtrnácti let Petr vnímá výraznou změnu v daném žánru. „Změnilo se toho opravdu hodně díky digitalizaci. Jednak daleko více lidí může natočit krátký film s daleko lepší technikou, která je přístupnější. Zároveň má více možností, kde svůj film prezentovat. Například internet, tam se vejdou všechny krátké filmy (smích), ale i to kino je dnes přístupnější, i když tam to není stále vůbec jednoduché,“ vysvětluje, že je dnes mnohem zajímavější vybírat pořádné filmové sólokapry, které za to stojí, než tomu bylo před lety. Neunudíte se!

- V čem jsou podle něj »kraťasy« lepší než klasická devadesátiminutová stopáž filmu? Jako hlavní výhodu vnímá jednoznačně stopáž. „Když vás film nebaví, rychleji skončí a vy se můžete podívat na další. To je trochu v nadsázce,“ říkal se smíchem. „Hlavní výhodu krátkých filmů vidíme v tom, že nejsou tolik finančně spoutané jako celovečerní filmy. Tvůrci mají většinou větší tvůrčí volnost, a tak vznikají odvážnější a mnohdy i lepší věci,“ poukazuje na to, že u některých žánrů (například sci-fi nebo horor) se člověk často diví, jaké úžasné věci dokáží lidé často doma na svém počítači vytvořit.

- Oscarové filmy

Na výběr toho má dnes hodně k vytvoření plejády těch nejlepších. Právě 20. a 21. února v Bio Oku iShorts promítne ty nejlepší, které byly nominované i na Oscara. Je i Petr Horák větší fanoušek Oscarů než ostatních evropských filmových festivalů? „Mně osobně přijde, že jsou více zaměřené na diváka než ty z evropských cen, více na poroty z filmových festivalů. Na druhou stranu jsem rád, že v poslední letech jsou na Oscara za krátký hraný film nominovány hodně evropské krátké filmy.“

- Během dvou dní promítnou pět hraných a pět animovaných snímků. Kterým zrovna iShorts fandí, aby získalo Oscara? „Za hrané filmy držíme palce americkému, který je to jediný zástupce z USA v pětici finalistů, Barva kůže. Má rozhodně zajímavou pointu i když také zapadá do neveselého tématu, který většina nominovaných filmů tento rok ukazují,“ rozpovídal se s nadšením.

„Nechci ho ale prozrazovat, proto zvu diváky do kina. U animovaných filmů držíme palce hned dvěma. O zvířatech a skupinové terapii o skupině různorodých zvířat na skupinové terapii u doktora psa. Druhým filmem je milý čínsko-americký krátký film Malý krok, velký skok o dívce Luně, která se chce stát astronautkou,“ dodává.

- Jak si vedou Češi?

Přestože na tyto festivalové projekce míří několik stovek Pražanů, česká kinematografie krátké metráži zrovna nepřeje. „U nás vzniká 95% krátkých filmů na filmových školách, kdežto v zahraničí podporují krátké filmy i nezávislé produkce, takže krátký film se rozhodně nerovná pouze školnímu cvičení,“ sdílel svůj pohled Petr Horák, který do přehlídky zasazuje i českou tvorbu.

- iShorts přináší program zajímavých krátkých filmů do kin každý měsíc. V březnu se bude věnovat britským krátkým filmům, neboť březen bude měsíc brexitu. Zároveň připravuje program českých a slovenských školních krátkých filmů a také přehlídku krátkých filmů z významného amerického festivalu Sundance. Na podzim pak přijde program hororových krátkých filmů a na závěr program krátkých filmů žen režisérek s organizací Girls in Film.

- Rozhovor vyšel pod tímto odkazem:

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-prazane/596166/kratke-filmy-nabyvaji-na-popularite-kdyz-vas-nebavi-nevadi-rychle-skonci-tvrdi-petr-horak.html

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2019
Datum lokální premiéry: 28. únor 2019

Galerie

Informace o akci a jejím konání