Den architektury 2023

Den architektury 2023

Kulturní dům ve Veselí nad Lužnicí od architektonického návrhu Karla Pragera po současnost.

DEN ARCHITEKTURY 2023

14, 15:30 a 17 h - Komentované prohlídky přístupných i běžně nepřístupných částí budovy kulturního domu s Bc. Justýnou Kaislerovou

14 - 17 h výstava fotografií a materiálů týkajících se historie kulturního domu – studie a návrhy proměny budovy i parku u KD

15 a 16:30 h hudební vystoupení skupiny Žestě dvěstě z jeviště i orchestřiště

Letos proběhne 13. ročník této akce a organizátoři ji tentokrát věnují konstrukčně výjimečným stavbám a konstrukcím jako nedílné součásti podstaty i vzhledu staveb. Motto ročníku 2023 zní: „Objev konstrukce!“ Touto akcí se připomíná 300 let od úmrtí tvůrce a nejvýznamnějšího představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela a 100 let od narození Karla Pragera, představitele nekompromisní architektury druhé poloviny 20. století. A právě druhého ze zmiňovaných nelze ve Veselí opomenout. Ing. arch. Karel Prager je totiž kromě jiného autorem projektu veselského kulturního domu.

Postavu tohoto architekta a dobové souvislosti si připomeneme během komentovaných prohlídek budovy kulturního domu, kde se společně s Bc. Justýnou Kaislerovou podíváme do přístupných i běžně nepřístupných prostor budovy. Prohlídky jsou naplánovány od 14, 15:30 a 17 hodin. (Pokud budete chtít absolvovat celou komentovanou prohlídku, vezměte si prosím pohodlnou sportovní obuv.) V době mezi 14. a 17. hodinou bude otevřena také výstava fotografií a materiálů týkajících se historie kulturního domu, studie a návrhy jeho rekonstrukcí a proměny parku u KD. Zde si můžete vyslechnout i desetidílný seriál Českého rozhlasu Vltava s názvem „Celoživotní skaut i symbol socialistické architektury. Obdivovaný i zatracovaný Karel Prager se narodil před sto lety.“, uvedený tímto perexem: Nikdy nebyl v KSČ a po roce 1971 se o jeho tvorbě nesmělo oficiálně mluvit a psát. Přesto v 90. letech upadl v nemilost jako architekt komunistického režimu. Karel Prager byl jednou z nejvýraznějších osobností poválečné československé architektury a jeho stavby představí v seriálu „Mozaiky“ Radomíra Sedláková, historička a teoretička architektury a autorka knihy „Karel Prager: Lidé si na nové věci teprve musí zvyknout“.

Od 15 a 16:30 hodin jsou naplánována dvě cca půlhodinová hudební vystoupení skupiny Žestě dvěstě, při kterých využijeme i otevřené orchestřiště.

Akci pořádá Kulturní dům Veselí nad Lužnicí a Spolek přátel kultury Veselských pískoven z.s.

Délka akce: 210 minut
Rok výroby: 2023

Galerie

Informace o akci a jejím konání