Veselské slavnosti 2021

 

 

Veselské slavnosti 2021

Letošní slavnosti původně plánované na 18. a 19. června jsme nakonec mohli prožít ve dnech 17. a 18. září. Tento termín byl původně vybrán kapelou Queenie (měla být hlavním účinkujícím sobotního programu) jako jediný možný letošní náhradní. Přesunuli jsme tedy termíny ostatním účinkujícím, technickému zabezpečení i stánkařům a nakonec jsme se od manažerů skupiny Queenie dozvěděli, že u nás skupina nevystoupí. Nezbylo tedy nic jiného, než zajistit náhradní program, ale doufáme, že jste si z nabídky obou dnů vybrali něco, co Vás potěšilo. Zaplněné náměstí a pozitivní reakce návštěvníků jsou toho důkazem.  

Děkujeme Městu Veselí nad Lužnicí a jeho vedení, že tradici městských slavností podporuje (nejen finančně) i v této době plné nepřehledných opatření.

Sponzory letošních Veselských slavností jsou tyto firmy a instituce: Jihočeský kraj, Partner in Pet Food, Čevak, BS Cost, Sdružení měst a obcí Bukovská voda, RM Gastro, Rumpold, Grena, Maba Prefa, A3 Projekt, Fontea, VTR Computers, Jinos-Agro, South Bohemia Star, Pavus, efko cz, Mikrochem LKT a Pekárna Srnín. Finančním partnerům děkujeme.

Ačkoli se do Jízdy z kopce na čemkoliv přihlásilo pouze jedno jezdidlo, a to Viking – Tullamore 1. a 5. oddílu veselských skautů, diváci měli možnost vidět také dětský zásah a vyproštění osoby z hořícího auta malých hasičů ze SDH Cihelna Rapšach i největší tříkolku svého druhu na světě a bláznivé pouliční skeče Divadla Kvelb.

Na průběhu slavností se podílelo i letos mnoho organizací a jednotlivců. Přípravy začínají v podstatě hned po skončení slavností předešlých, a ačkoli by se zdálo, že na sestavení programu letošního ročníku bylo dost času, opak je pravdou. Vzhledem ke stále se měnící situaci kolem covidu19 a změnám v účinkujících bylo vše o to více hektické a náročné. Proto děkujeme všem, kteří se do příprav i realizace jakkoli zapojili.

A ještě jeden osobní postřeh – „Veselákům“ to hrálo skvěle. Vystoupení skupin Flow Track, Wohryzek band i Cihelna bylo opět lepší, než v minulých letech a velkým objevem pro mne byl patnáctiletý Roman Bilai, který čtyři hodiny bavil návštěvníky Občerstvení Hokejka pestrou směsicí hudebních žánrů.

Za Kulturní dům, organizátora Veselských slavností, Marcela Rybářová

 

V „Guláších“ se letos utkalo celkem pět týmů

V 6. ročníku soutěže O nejchutnější hovězí guláš se letos na Hokejce utkalo celkem pět soutěžních týmů. Občerstvení Hokejka nám poskytlo zázemí a akci letos poprvé organizoval Kulturní dům Veselí nad Lužnicí. Soutěžily jak stálice, které byly součástí akce každým rokem, tak nové týmy. Pravidelně se zúčastňují týmy Firma Lorenc a spol., Dalibor Večeřa – letos s týmem VeZegul, tedy Večeřa – Zedníček – guláš a pan Buriánek s týmem 3HP, tedy tři holé palice. Novým týmem byly Vařečky Pavlíny Bílkové a Holasovci Tomáše Holase. Vařit se začalo v 10 hodin. Po celou dobu se bez přestávky o hudební doprovod skvěle staral mladý veselský romský hudebník Roman Bilai, který bavil soutěžící i diváky pestrou směsicí hudebních žánrů od dechovky a romských písní až po českou popovou scénu a nezalekl se ani písní Karla Gotta. Našlo se i pár diváků, kteří si nejen zazpívali, ale na některé písně si i zatančili. V průběhu vaření jsme si pro soutěžící týmy vymysleli soutěž, kdo správně odpověděl na co nejvíce otázek z deseti, vyhrál malovanou vařečku. Všechny otázky byly, jak jinak, o guláši. Ve 14 hodin bylo dovařeno a guláše začala ochutnávat tříčlenná porota ve složení: Hana Nestávalová, zástupkyně firmy efko cz, s. r. o., RNDr. Ladislav Sýkora, místostarosta města a Luboš Novotný z Veselských služeb, s. r. o., Veselí nad Lužnicí. Porotci se usnesli, že vítězným gulášem se stane ten týmu Holasovců. Holasovci vyhráli i vědomostní soutěž o guláších, ze které si odnesli malou malovanou vařečku. Na druhém místě se umístil tým VeZegul, na třetím místě tým 3HP, dále Firma Lorenc a spol. a nakonec Vařečky. První tři týmy vyhrály dárkovou tašku od partnera Veselských slavností firmy efko cz, s. r. o., dále malovanou vařečku od největší po nejmenší dle pořadí umístění, diplom, a také 13 receptů na guláše od naší známé prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, tyto recepty obdrželo všech pět soutěžících i tříčlenná porota. Na závěr mohla přítomná veřejnost všechny guláše ochutnat, každému chutnalo něco jiného, zkrátka sto lidí, sto různých chutí.

Všechny soutěžní týmy na závěr řekly, že se příští rok rádi zúčastní znovu. Budeme tedy doufat, že slib dodrží a že se přihlásí ještě i další noví zájemci. Veselské slavnosti plánujeme tentokrát již v tradičním termínu, tedy v druhé polovině června a snad nám bude i více přát počasí a zahřejeme se i díky sluníčku, nejen díky ohništím pod kotlíky.

Michaela Jindová, KD Veselí n. L.