Veselské slavnosti 2023

Letošní ročník slavností našeho města je za námi a z mého pohledu a podle reakcí diváků soudím, že byl velmi povedený. Oba dny nám počasí přálo a oba dny bylo možné vidět zaplněné náměstí. Díky, že jste přišli, a doufám, že si v pestrém programu každý našel svůj žánr.

Do realizace takovéto akce je zapojeno hodně lidí. Při přípravách jsme čerpali i z nápadů a námětů členů kulturní komise. Před vlastní akcí je potřeba vyřídit spoustu povolení, zejména týkajících se uzávěr dopravy, proto chci poděkovat Blance Suchanové z odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu ve Veselí, která každoročně dbá na to, aby vše bylo v pořádku. Další velké poděkování musím poslat pracovníkům Veselských služeb, kteří pod vedením Jiřího Kubeše zajišťovali nejenom přípravu a úklid náměstí, ale skvěle reagovali na změny, které nezbytně takto velkou akci provází. Poděkování si zaslouží také pracovnice infocentra Hanka Esserová, Vlaďka Macková a Mája Havelková, které odvedly výbornou práci na propagaci, a také nám poskytly zázemí. Hlavní „štáb“ akce byl v budově městského úřadu, za což děkujeme tajemníkovi Martinu Jindovi a vedoucí organizačního odboru Jitce Bartoškové.

Bez finančního zajištění bychom nemohli tuto akci pořádat, a tak mi dovolte poděkovat vedení Města Veselí nad Lužnicí, starostovi Vítu Radovi, místostarostovi Ladislavu Sýkorovi a také partnerům a sponzorům akce, jimiž byly tyto společnosti a instituce: Partner in Pet Food, Čevak, BS Cost, Fontea, Maba Prefa, RM Gastro, Rumpold, Sdružení měst a obcí Bukovská voda, A3 projekt, Autoservis Jindra, Grena, Jinos – Agro, Kapex, South Bohemia Star, VTR Computers, Pavus, efko cz, Mikrochem LKT, Pekárna Srnín, Teufelberger. K vyřízení finančních záležitostí přispěly Marie Hrubá a Petra Švehlová.

Vlastní průběh slavností skvěle moderoval i synchronizoval Marek Máca Cihlář, bez kterého si spousta z nás tuto akci už nedovede představit. Požární zabezpečení nezištně zajistili veselští dobrovolní hasiči, jejichž spolupráce si nesmírně vážím, o zdravotní dozor se postarali členové místní organizace Českého červeného kříže. Ruku k dílu přiložili členové a členky veselského Gladiators gymu pod koučingem rodiny Kratochvílových.

V programu se objevili účinkující, které Veseláci znají z předchozích ročníků – skupiny Jen tak tak, Veselské mažoretky ZŠ Blatské sídliště pod vedením Aleny Hrádkové, Cihelna a spol. i Wohryzek band, kteří opět i přes různé překážky podali krásný výkon. Také vystoupení Základní umělecké školy Veselí n. L. se setkalo s velkým úspěchem, ačkoli se orchestr každoročně potýká s odchody hráčů po ukončení  školní docházky. Třešničkou na dortu zcela jistě bylo vystoupení sólistek Míši Adamcové a Hanky Fricové. Celorepublikově známé účinkující čekalo téměř vždy zaplněné náměstí a milým překvapením pro diváky byl výkon kapely Jiří Schelinger Tribute Mladen Djelmo, jež jsme na našich slavnostech určitě neviděli naposledy.

Poděkovat chci i průvodcům školního minipivovaru Střední odborné školy ekologické a potravinářské, diváci se z prohlídek vraceli nadšeni a nešetřili chválou.

Jediné, co mne netěší je malá účast jezdidel – letos to dlouho vypadalo, že se již nebude jednat o soutěž, ale že půjde o exhibiční jízdu veselských hasiček (kterým chci vyjádřit svůj obdiv, že každoročně věnují spoustu energie přípravám, aby potěšily diváky slavností). Nakonec se do soutěže přihlásil ještě David Mezei a svým ztvárněním Mladé babky obsadil druhé místo. Členky a člen SDH Veselí n. L. s jezdidlem nazvaným Babošvestky zapojili do svého choreograficky a kostýmově propracovaného vystoupení i starostu města a opět soutěž vyhráli.

Poděkování patří i městské a státní policii a máme velkou radost z toho, že nejhorší incident, který policie řešila, byla ztracená peněženka či strkanice v nočních hodinách.

Také lunaparkové atrakce tento rok vzbuzovaly respekt, ta nejvyšší - Booster měřila 22 m.

Na závěr mi dovolte poděkovat mým spolupracovníkům z kulturního domu, bez nichž by to prostě nešlo. Jsou jimi: Michaela Jindová, Věra Suchodolová, Emanuel Ruml, Bohumír Cruz, Jana Švecová a Irena Holasová.

Marcela Rybářová, vedoucí organizačního týmu

Guláše ovládli přespolní a nováčci

V sobotu 24. června se v rámci Veselských slavností konal již sedmý ročník kulinářské soutěže O nejchutnější guláš. Minule se Gulášů zúčastnilo 5 týmů, letos se přihlásilo 6 družstev se svým speciálním gulášovým receptem: Number One, Holasovci, DaDaVe, Vařečky, Pat a Mat a Duo LuPa. Zázemí nám opět poskytlo Občerstvení Hokejka, které zajistilo dřevo na otop pod kotlíky a kulturní dům dodal každému dvě kila hovězího masa. Na vaření měly týmy čas necelé čtyři hodiny, po celou dobu akce hrálo k poslechu a k zajištění dobré atmosféry Řehečské kvarteto jarmareční a izraelské písně. O moderování se opět skvěle postaral Michal Vránek. Týmy jsme zaměstnaly i vědomostně, neboť se měly naučit ze seznamu dvaceti šesti gulášů co nejvíce z nich, a poté je napsat, než František Tylšar dohrál na akordeon poslední tón své skladby. Na seznamech se objevily i takové guláše jako rumunský či zbojnický, třeba existují, ale na seznamu nebyly. Příští rok si pro soutěžící připravíme více rozptýlení v podobě nikoli jedné, ale více soutěží v průběhu vaření, abychom jim jejich snažení alespoň trochu ztížili. Na Hokejku se přišel podívat jeden ze stálic gulášové soutěže pán z týmu Firma Lorenc, který přislíbil účast v příštím roce a letošní neúčast vysvětlil onemocněním svého parťáka. Poté kulinářské umění vyhodnotila tříčlenná porota, která se shodla na tom, že výběr byl tentokrát obzvlášť složitý, neboť všechny guláše byly výborné. Výherci si odnesli přeplněnou dárkovou tašku od firmy efko cz, s. r. o., pohár, diplom a malovanou vařečku. Tři nevýherní týmy si jako cenu útěchy odnesly balení efko okurek. O prvním a druhém místě rozhodl rozdíl pouhého jednoho bodu a prvenství vybojoval tým Pat a Mat, který dorazil ze Soběslavi a vedoucí týmu prozradil, že si recepty vymýšlí sám a v tomto guláši nechybělo sádlo, deset cibulí a chilli papričky, protože dle jeho slov zadání přece neznělo, že má vařit pro školku. Na druhém místě se umístil veselský tým Number One, který svůj guláš mimo jiné dochutil omáčkou z chilli papriček. Ostřejší guláše tedy zabodovaly a dva nové týmy obsadily první dvě místa. Třetí místo patřilo již z minula známým Vařečkám, které vyhrály i vědomostní soutěž, když si zapamatovaly dvacet dva gulášů ze seznamu. Příchozí návštěvníci guláše hojně ochutnávali, brzy nezbyla ani porce, a tak se týmy shodly nejen na tom, že příští rok se určitě zúčastní znovu, ale i na tom, že rozhodně uvaří větší množství gulášů. Děkujeme všem soutěžním týmům, Michaele Aleid z Občerstvení Hokejka, moderátorovi Michalu Vránkovi, gulášové porotě, firmě efko cz, s. r. o., Kateřině Hyškové za malované vařečky a v neposlední řadě Vám všem, kteří jste přišli podpořit soutěžící, ochutnat jejich guláše a poslechnout si kapelu. Doufáme, že napřesrok se přihlásíte i Vy, a to třeba se svým speciálním rodinným receptem na guláš, recepturu prozrazovat nemusíte, stačí, když zrovna ten Váš zachutná porotě nejvíc.

Michaela Jindová